Dernek Kuruluşu Nasıl Yapılır? Gerekli Belgeler Nelerdir?

Anasayfa » Faaliyet Alanlarımız » Şirketler Hukuku » Dernek Kuruluşu Nasıl Yapılır? Gerekli Belgeler Nelerdir?

Dernek Kuruluşu Nasıl Yapılır? Gerekli Belgeler Nelerdir? | Mükyen Hukuk Bürosu

Öncelikle belirtmek gerekir ki; en az 7 kişinin bireysel kazanç paylaşımı hedeflemeden ortak bir amaç doğrultusunda bir araya gelmesiyle dernek kurmak mümkündür. Burada vurgulamak gerekir ki; 4721 sayılı Türk Medenin Kanunu çerçevesinde fiil ehliyetine sahip olan herkes, önceden haber vermeden dernek kurma hakkına sahiptir. Dernek kurmak için gerekli evraklar İl Sivil Toplumla İlişkiler Müdürlüğüne teslim edilir ve alındı belgesi alındıktan sonra dernek tüzel kişilik diğer bir deyişle resmiyet kazanmış olur.

Dernek Kuruluşu İçin Gerekli Belgeler Nelerdir?

Öncelikle belirtmek gerekir ki; dernek kuruluşu için gerekli belgeler ile birlikte tüzük ve kuruluş bildiriminin yerleşim yerindeki en büyük mülki amire teslim edilmesinin ardından dernek kuruluşu gerçekleşmiş olur. Belirtmek gerekir ki illerde valiler, ilçelerde ise kaymakamlar en büyük mülki amirdir. Dernek kuruluşu için gerekli olan belgeler Dernekler Yönetmeliğinin 5. Maddesinde yer alır ve ilgili yönetmelik maddesine aşağıda yer verilmiştir.

Dernekler Yönetmeliği Madde 5

Dernek kurucuları tarafından imzalanmış (Mülga ibare:RG-30/10/2011-28100) (…) kuruluş bildirimi ve aşağıda belirtilen ekleri, derneğin kurulacağı yerin mülki idare amirliğine verilir.

  • a) Kurucular tarafından her sayfası imzalanmış (Değişik ibare:RG-9/7/2020-31180) bir adet dernek tüzüğü,
  • b) (Mülga:RG-30/12/2009-27448)
  • c) Dernek kurucuları arasında tüzel kişiliklerin bulunması halinde; bu tüzel kişilerin unvanı, yerleşim yeri ve kuruluş belgesi ile tüzel kişiliklerin organları tarafından yetkilendirilen gerçek kişi de belirtilmek kaydıyla bu konuda alınmış kararın (Değişik ibare:RG-9/7/2020-31180) örneği,
  • d) Kurucular arasında yabancı dernek veya dernek ve vakıf dışında kar amacı gütmeyen kuruluşlar bulunması halinde,(Değişik ibare:RG30/10/2011-28100) bu tüzel kişilerin derneklere kurucu olabilmesine dair İçişleri Bakanlığınca izin verildiğini belirten dernek kurucuları tarafından imzalanmış yazılı beyan,
  • e) Kurucular arasında yabancı uyruklular varsa, bunların Türkiye'de yerleşme hakkına sahip olduklarını gösterir belgelerin(Değişik ibare:RG9/7/2020-31180) örnekleri,
  • f) (Mülga:RG-9/7/2020-31180) (Mülga ikinci fıkra:RG-9/7/2020-31180) Dernekler, kuruluş bildirimi ve eklerini mülki idare amirliğine vermek suretiyle tüzel kişilik kazanırlar. Çocuk derneklerine tüzel kişiler kurucu veya üye olamazlar, ayrıca çocuk derneklerinde kuruluş bildirimine, kurucu çocukların yasal temsilcilerinin izni eklenir. Mülki idare amirliği tarafından dernek kuruluş bildirimi, gün ve saat belirtilmek suretiyle

(Değişik ibare:RG-9/7/2020-31180) sivil toplumla ilişkiler birimine havale edilir ve başvuru sahibine kuruluş bildirimi ve eklerinin alındığına dair Alındı Belgesi (EK- 1) verilir ve dernek, kütüğe kaydedilir.

(Değişik altıncı fıkra:RG-9/7/2020-31180) İlçe sivil toplumla ilişkiler birimi, kuruluş bildirimi ve dernek tüzüğünü yedi gün içinde il müdürlüğüne gönderir.

Dernekte Tutulacak Defterler Nelerdir?

Dernekte tutulması zorunlu olan defterler ile ilgili düzenleme Dernekler Yönetmeliğinin 32. Maddesinde yer alır ve ilgili yönetmelik maddesine aşağıda yer verilmiştir.

Dernekler Yönetmeliği Madde 32

Dernekler aşağıda yazılı defterleri tutarlar.

a) İşletme hesabı esasında tutulacak defterler ve uyulacak esaslar aşağıdaki gibidir:

  1. Karar Defteri: Yönetim Kurulu kararları tarih ve numara sırasıyla bu deftere yazılır ve kararların altı toplantıya katılan üyelerce imzalanır.
  2. Üye Kayıt Defteri: Derneğe üye olarak girenlerin kimlik bilgileri, derneğe giriş ve çıkış tarihleri bu deftere işlenir. Üyelerin ödedikleri giriş ve yıllık aidat miktarları bu deftere işlenebilir.
  3. Evrak Kayıt Defteri: Gelen ve giden evraklar, tarih ve sıra numarası ile bu deftere kaydedilir. Gelen evrakın asılları ve giden evrakın kopyaları dosyalanır. Elektronik posta yoluyla gelen veya giden evraklar çıktısı alınmak suretiyle saklanır.
  4. İşletme Hesabı Defteri: Dernek adına alınan gelirler ve yapılan giderler açık ve düzenli olarak bu deftere işlenir.

b) Bilanço esasında tutulacak defterler ve uyulacak esaslar aşağıdaki gibidir:

  1. (a) bendinin 1 inci, 2 nci, 3 üncü alt bentlerinde kayıtlı defterleri bilanço esasında defter tutan dernekler de tutarlar.
  2. Yevmiye Defteri ve Büyük Defter: Bu defterlerin tutulma usulü ile kayıt şekli Vergi Usul Kanunu ile bu Kanunun Hazine ve Maliye Bakanlığına verdiği yetkiye istinaden yayımlanan Muhasebe Sistemi Uygulama Genel Tebliğleri esaslarına göre yapılır.

Yukarıda sayılan defterlerden yevmiye defteri, büyük defter ve tutulması durumunda envanter defteri bu Yönetmelik hükümlerine aykırı olmamak şartı ile elektronik ortamda tutulmalarına ilişkin Hazine ve Maliye Bakanlığı ile Ticaret Bakanlığınca çıkarılan tebliğlerde belirtilen usul ve esaslar çerçevesinde, diğer defterler ise Bakanlıkça oluşturulan veya izin verilen yazılımlar kullanılarak elektronik ortamda da tutulabilir.

Mükyen Hukuk Bürosu uzman avukatlarından randevu almak için:

Randevu Al
0216 784 43 20