Anti-Damping Soruşturması Nedir?

Anasayfa » Faaliyet Alanlarımız » Rekabet Hukuku » Anti-Damping Soruşturması Nedir?

Anti-Damping Soruşturması Nedir? | Mükyen Hukuk Bürosu

Damping, Anti-Damping Nedir?

Öncelikle damping kelimesinin anlamından başlamak gerekirse; kelimenin anlamı fiyat düşürmek, bir malı normal değerinden daha düşük bir fiyata satmak anlamına gelir. Diğer bir deyişle damping, ihracatçılık yapan bir firmanın malını dış piyasada, iç piyasada sattığından daha düşük fiyatla satması olarak tanımlanır. Bu bağlamda anti-damping ise damping karşıtı uygulamaya verilen addır.

Burada önemle vurgulamak gerekir ki; damping ucuz mal satmak demek değildir. Herhangi bir ürün ucuz ancak dampingsiz ya da pahalı fakat dampingli olabilir. Buna göre denilebilir ki damping kavramı esasında karşılaştırma meselesidir. Söz konusu bu karşılaştırma, herhangi bir ürünün ihraç fiyatı ile ihracatçı ülkedeki eşdeğer ürünün normal değer arasında yapılmalıdır. Söz konusu bu karşılaştırmada eğer ki ihraç fiyatı normal değerden düşük ise, ürünün dampingli olduğu kabul edilir. Söz konusu bu iki fiyat arasındaki fark damping marjı olarak adlandırılır.

Burada belirtmek gerekir ki; damping uygulamalarının münferit, yıkıcı ve sürekli olmak üzere üç çeşidi mevcuttur. Üretici bir firmanın fazla stoğunu eritmek amacıyla malını ihraç ettiği ülkede o ülkedeki piyasa fiyatından daha ucuza satması münferit damping olarak tanımlanır. Bu şekilde söz konusu firma elindeki stoğu bitirir, damping uygulaması da sona erer. Herhangi bir şirketin uluslararası rakiplerini piyasadan silmek amacıyla yaptığı damping ise yıkıcı damping olarak tanımlanır. Öte yandan herhangi bir firmanın piyasa payını maksimumda tutmak amacıyla devamlı olarak yurtdışı piyasalarda ucuza mal satması sürekli damping olarak tanımlanır.

Anti-Damping Uygulamaları Nelerdir?

Öncelikle burada vurgulamak gerekir ki; Dünya Ticaret Örgütü’nün kuralları, bütün üye ülkelere, yerel endüstrilerini yabancı ihracatçıların haksız ticaret uygulamalarına karşı korumaları için gerekli önlemleri alma imkanı tanır. Bu yazımızda ayrıntılarına yer verdiğimiz dampingli ihracat, söz konusu bu haksız ticaret uygulamalarından biridir. Yetkili makamlar, dampingin ve zararın ya da muhtemel zarar tehdidinin varlığını ve büyüklüğünü, buna ek olarak bunlar arasındaki nedensellik bağını inceleyerek, gerekli görüldüğü takdirde dampingin önlenmesi ya da telafi edilmesi amacıyla anti-damping önlemi alır.

Anti Damping Soruşturması Nedir?

İç piyasada üretim yapan bir şirket söz konusu ürünün aynısının ithalatçı bir firma tarafından damping ile iç piyasada satıldığını ve bunun bir ülkeye zararının olduğunu tespit ederse, devlete anti-damping uygulaması için başvuru yapabilir ve böylece anti-damping soruşturması açabilir. Burada vurgulamak gerekir ki; normal şartlarda anti-damping soruşturmaları yerli üretim dalı tarafından ya da yerli üretim dalı adına yapılan yazılı bir başvuru üzerine başlatılır. Ayrıca burada belirtmek gerekir ki; anti-damping vergilerinin konma ve tahsil edilme uygulamaları ülkeden ülkeye farklılıklar gösterir. Söz konusu bu farklılıklar esasında damping marjının belirlenmesinde mevcut normal değerlerin mi yoksa geçmiş normal değerlerin mi baz alınacağı konusunda yapılan seçimden kaynaklanır.

Mükyen Hukuk Bürosu uzman avukatlarından randevu almak için:

Randevu Al
0216 784 43 20